Upphovsrättsskydda din musik

Du har efter mycket blod, svett, tårar och sömnlösa nätter i din hemstudio producerat en låt som du tycker är fantastisk. Nu återstår bara att skicka den till skivbolag och börja promota låten på allvar för att ge andra möjligheten att höra det du har åstadkommit. För det finns väl ändå ingen som skulle få för sig att stjäla din låt, eller hur?

Men låtstölder förekommer faktiskt och det kan vara nog så frustrerande att höra helt uppenbara element tagna från din låt i ett annat sammanhang; men att upphovsrättsskydda din musik är faktiskt inte så svårt som man kan tro.

Faktum är att din låt är upphovsrättsskyddad så fort du har skrivit den. Det sker helt automatiskt utan att du behöver skriva ner den som noter och registrera den hos någon förläggare. Vad som däremot kan bli svårt vid en eventuell tvist är att bevisa att du faktiskt var först med att skriva en låt som låter på just det där speciella sättet.

Det finns gott om juristbyråer runt om i landet som kan hjälpa dig med alla juridiska frågor kring upphovsrätt, ett ämne som är nog så bökigt att förstå sig på. Organisationer som STIM skyddar dig inte mot plagiat utan ser bara till att du får betalt om det är så att din låt spelas i något offentligt sammanhang.

Ett bra tips är också att skriva ner noterna och texten till din låt, alternativt lägga den på en USB-sticka och posta den i ett rekommenderat brev med mottagningsbevis till dig själv. Det låter kanske lustigt, men knepet här är att låta försändelsen vara oöppnad. Datumstämpeln på brevet är sedan vad som kan komma att vara avgörande i en eventuell tvist.

Var på den säkra sidan, se till att skydda den konst du skapar. Det du har lagt ner hjärta och själ i är i slutändan ovärderligt.