Producera musik hemma

Producera musik hemma

Det går nuförtiden alldeles utmärkt att både skriva, spela in och producera musik hemma på kammaren. Den tekniska utvecklingen har sedan flera år tillbaka befunnit sig på en nivå där kapaciteten i en vanlig hemdator är långt mycket större än vad de största professionella musikstudiorna hade åtminstone innan digital inspelning började göra sig gällande i början av 80-talet. För den som skulle vilja börja göra enkla musikaliska produktioner behövs inte så mycket mer än en vanlig laptop. Men att ta steget från enkla musikproduktioner i datorn till någonting som är snäppet över det är inte särskilt långt, men då behövs lite kringutrustning.

Utrustning för att producera musik hemma

  • DAW – Står för Digital Audio Workstation och är det program du producerar och spelar in din musik i. Exempel på populära DAW:s är Logic, Cubase, Reason och ProTools. De kostar alla några tusenlappar och är kanske inte de som är allra lämpligast för nybörjaren. Om du trivs med att jobba med Appledatorer så får du med Garageband som är en alldeles utmärkt DAW helt gratis. För Windowsdatorer fungerar Audacity (också gratis) mycket bra.
  • Ljudkort – Många laptops saknar idag mikrofoningångar. Det kan därför vara en bra idé att kika efter ett ljudinterface/kort. Här varierar priserna rejält, men ett dugligt interface som gör jobbet går att få för mellan 1000-2000 kronor.
  • Mikrofon – En bra mikrofon för den som vill börja spela in hemma ska vara prisvärd, robust och och kunna spela in många olika saker väl. Det allra bästa alternativet är att satsa på en Shure SM57. Den är inte bara billig (en dryg tusenlapp), den spelar också in både sång, gitarr och annat på ett förnämligt bra vis.
  • Keyboard – Ett midiklaviatur är inget måste. Många trivs idag med att programmera direkt i sin DAW. Men vi vill gärna slå ett slag för att spela in saker och ting för hand och för det behövs någon form av klaviatur. Ett bra klaviatur utan egna ljud (ljuden får du från mjukvarusynthar i din DAW) går att få för några hundralappar och kopplas vanligtvis in via USB.