Musikaliska genrer – andra viktiga genrer och subgenrer

Musikaliska genrer – andra viktiga genrer och subgenrer

Vid sidan av de fyra idag största och mest kommersiellt gångbara genrerna finns det många som aldrig varit eller som inte längre är några storsäljare men vars historiska och konstnärliga betydelse inte går att överskatta. Alla går i någon mån att kategorisera inom någon av de fyra stora men det finns också viktiga genrer som överbryggar gränserna mellan till exempel pop och rock.

Andra viktiga musikaliska genrer och subgenrer

  • Blues – Är för det första den förmodligen enskilt viktigaste genren historiskt för populärmusiken som vi känner den idag. För det andra, mer specifikt, rockmusikens största och viktigaste grundingrediens. B.B. King, Muddy Waters, John Lee Hooker, Elmore James, och inte minst Robert Johnson – en av det förra seklets absolut viktigaste artister.
  • Synth/electronica – Ännu en genre som är helt oumbärlig för musik som den låter idag. Det tyska bandet Kraftwerk brukar lyftas fram som pionjärerna som på en och samma gång inspirerade både hip-hopen och en hel rörelse av synthband som dök upp under 80-talet. Idag hörs avtrycken av den tidiga elektroniska musiken snart sagt överallt, i house och techno, hip-hop och modern pop. Listan skulle kunna göras längre.
  • R n’B – Var från dess rötter i ett sent 40- och tidigt 50-tal nära besläktad med bluesen men ofta mer dansant. Därav namnet som står för Rythm and Blues. Ur den föddes soulmusiken, hip-hopen, rap o.s.v. Idag hörs den på radion varje dag representerad av mängder av artister och är en av de genrer som allra tydligast överbryggar gränserna mellan pop, rock och, faktiskt, jazz.
  • Country – Går i någon mån att beskriva som den vita mannens blues. Dess rötter består av en korsbefruktning mellan bluegrass, traditionella folksånger och blues. Är den kanske enskilt största musikaliska genre som har haft svårt att blandas med andra musikaliska uttryck, bortsett från bland andra Gram Parsons enorma inflytande på genren Americana. Stor är den i alla fall. Artister som Willie Nelson, Merle Haggard och Johnny Cash är stora namn i countryns historia. En svensk motsvarighet finns inom dansbandsmusiken.