Elgitarrer och basar för ett klassiskt pop- eller rockband

Elgitarrer och basar för ett klassiskt pop- eller rockband

Ett klassiskt gitarrorienterat pop- eller rockband består vanligtvis av mellan tre till fem medlemmar. En klassisk sättning är sång, gitarr, bas, trummor och keyboards eller piano. Men det finns många variationer och numera är det inte alls ovanligt att det varierar ganska kraftigt. Vissa band har till exempel ingen trummis och andra struntar helt och hållet i akustiska instrument för att helt och hållet satsa på elektroniska instrument. Och med allt bättre möjligheter att emulera alla typer av ljud så är det inte så konstigt att synthars popularitet växt sedan de blev ekonomiskt gångbara i slutet av 60-talet.

Det betyder dock inte att klassiska elgitarrer, basar och trummor helt försvunnit. De är närmast att betrakta som tidlösa och också de ger fortsatt stora möjligheter att experimentera och uppfinna nya ljudlandskap.

Vilka är de klassiska tillverkarna av elgitarrer och elbasar, och vad (hårdraget) passar de bäst för?

Klassiska tillverkare av elgitarrer och elbasar

  • Fender – Mycket klassiskt, populärt och väl ansett märke. De har genom åren tillverkat många olika gitarrmodeller men tonen du får av en Fendergitarr brukar överlag beskrivas som krispig och som att den innehåller mycket “twang”. Ett gitarrmärke för den som tycker om en ärlig och transparent ton. Elbasarna är en historia för sig och hörs på oräkneliga mängder toppliste-låtar.
  • Gibson – Den andra riktigt stora tillverkaren av elgitarrer vid sidan av Fender. Av en Gibson får du generellt ett lite torrare ljud med mer bas. Detta beror i första hand på de så kallade “humbucker”-mikrofonerna som rent tekniskt är att betrakta som mer raffinerade än de single coil-mikrofoner som sitter på många Fendergitarrer. Gibson passar bra för hård rockmusik där det är bra att ha en ren grundton att modifiera med förstärkare och effektpedaler.
  • Gretsch – Är kanske inte så populära som de en gång var. Gretsch är hur som helst ett klassiskt märke som mer än väl gjort avtryck på populärmusiken. De tillverkar framför allt halvakustiska elgitarrer som lämpar sig väl för allt från rockabilly till jazz. Inte minst är det ett gitarrmärke som lämpar sig för den som tycker att gitarrer både ska låta bra och vara vackra.